Vreau mai multi bani

Vrei un job? Angajează-te! Sute de mii de locuri de muncă te aşteaptă!

Vrei un job? Angajează-te! Sute de mii de locuri de muncă te aşteaptă!

Sau, mai bine zis: Vrei un job?! Înhaţă-l! (Hmm… ar suna mai bine în romgleză: Looking for a job?! Take it!)

Poate că pare o utopie, dar câteva milioane de angajatori te caută! Ei vor cu disperare să te angajeze, tu nu-ţi găseşti liniştea căutând un loc de muncă… Există însă – aici – un punct în care dorinţa ta de a câştiga bani se întâlneşte cu dorinţa ta lor DISPERATĂ de a te angaja!

 

Ce locuri de muncă sunt disponibile?

Răspunsul e: absolut orice! Angajatorii postează proiecte de tot felul:

  • de transcris un text de pe o fotografie sau de pe un fişier cu terminaţia .pdf în .doc;
  • de desenat un logo;
  • de desenat un banner;
  • de tradus un text;
  • de fotografiat;
  • de scris mici articole;
  • de postat comentarii la nişte pagini indicate.

Există şi proiecte mai complicate: webdesign, optimizare SEO, promovare sit, traduceri în diferite limbi, scrierea unor cărţi.

 

Ce trebuie să fac pentru a fi angajat?

Pentru a fi angajat trebuie mai întâi să îţi faci cont. Pentru asta poţi accesa acest link.

Însă după aceea ai grijă să completezi cu grijă toate câmpurile şi să răspunzi la toate întrebările. Reflectează o clipă: Ce ştii să faci?! Ce realizări ai?! Cine eşti?!

  1. Ce ştii să faci!! Ştii să introduci date: alege aptitudinea. Ştii să tehnoredactezi: alege aptitudinea. Poate mai ştii şi să optimizezi situri, să traduci din engleză în română, etc. Completează-le pe toate de la început, altfel nu vei vedea unele dintre proiectele postate de angajatori şi/sau nu vei putea posta oferte la acestea!
  2. Ce realizări ai!! Cum nu ai realizări?! Uite, vezi, de asta trebuie să urmăreşti mereu situl nostru, dă chiar acum un like” paginii noastre de facebook!
    Deci: sigur că ai realizări, toată lumea are! Ai absolvit nişte studii, poate ai şi lucrat câte ceva…
  3. Cine eşti!! Sigur că eşti cineva! Încearcă să te descrii cât mai bine, dacă e posibil, şi în română şi în engleză… şi completează-ţi portofoliul cât mai corect. Cum, nu ai portofoliu?! Iar începi?!! (N-ai dat încă un BIG LIKE” paginii noastre de facebook!) Deci, cum îţi spuneam, ai uitat de zecile de referate pe care le-ai conceput şi tehnoredactat în perioada studiilor, de zecile de diplome care zac – aparent inutile – în casa ta (poţi să le scanezi sau fotografiezi), de o mulţime de alte produse sau etape pe care le-ai finalizat cu succes!

 

Ce condiţii trebuie să îndeplinesc?

Trebuie să ai acces la un calculator cu conexiune la internet pentru a-ţi face cont şi a vedea ofertele.

Mai trebuie să ai un cont în bancă sau/şi un cont paypal în care să poţi încasa banii pentru munca ta.

E necesar SĂ FII SINCER, dacă numele tău – ca angajat – nu se potriveşte cu cel al titularului de cont, poţi spune adio banilor.

Ar fi bine să ştii un pic de engleză: în primul rând pentru că platforma – care se pretinde a fi în română – are o mulţime de pagini în engleză; în al doilea rând, pentru că majoritatea proiectelor sunt în această limbă (chiar şi angajatorii români postează proiecte în engleză, pentru că doresc oferte şi de la persoane din alte ţări).

 

Mai trebuie să ştiu ceva?!

În primul rând, e GRATIS să-ţi faci cont! Poţi accesa acest link pentru asta. Dar să nu-ţi imaginezi că ai ajuns la o societate de binefacere, care te va ţine în puf! Situl ţine cu angajatorii, pentru că de la ei vin banii (chiar şi pentru munca ta, angajatorii le vor plăti un comision.) Şi să ştii că nu se vor sfii să-ţi ceară bani şi ţie: vor încerca să-ţi vândă un tricou, să-ţi recomande să dai un examen, să-ţi ofere şansa de a sta de vorbă cu unul dintre cei mai performanţi din echipa lor, în direct, pe skype… dar vei plătit şi pentru a-ţi corecta aptitudinile, dacă n-ai fost în stare să le scrii corect de la început!

În al doilea rând, nu vei găsi nicăieri un ghid care să te îndrume în hăţişurile acestei platforme cu locuri de muncă. Îţi recomand:

  1. să nu postezi nicio ofertă până când nu-ţi termini de completat profilul, chiar dacă ţi se pare că acel proiect e visul tău din copilărie;
  2. atunci când vei posta o ofertă pentru un proiect, să ai încredere în tine însuţi/însăţi, să te gândeşti bine câţi bani vrei pentru munca ta şi dacă poţi termina lucrarea la timp: imaginează-te o clipă pe poziţia angajatorului: în locul lui, ce înseamnă cea mai bună ofertă, pe cine ai angaja;
  3. după ce postezi oferta, profită de posibilitatea de a intra în contact direct cu el, trimiţându-i un PM (mesaj privat): poţi să-i oferi chiar o mostră sau un exemplu dintr-o activitate a ta, similară celei pentru care licitezi.

În al treilea rând, nu e rău să susţii examenele, dar reţine că – în afară de banii reali – care vin de la angajator, vei primi şi bani virtuali şi chiar credite pe platformă: nu vei putea să-i transferi în contul tău, dar poţi să-i valorifici plătindu-ţi examenele. Chiar şi pentru completarea profilului, primeşti o mulţime de credite.

Nu în ultimul rând, fereşte-te de ţepe! Aşa cum ştii, nu există pădure fără uscături! Aşa şi aici: există sute de mii angajatori foarte bine intenţionaţi, dar pot să apară şi unii care: vor bani la angajare (de fapt asta e afacerea lor, îi plăteşti tu pe ei), te vor pe videochat (se simt atât de singuri şi pretind că nu vor nuditate). Alegerea îţi aparţine, dar eu îţi recomand să nu postezi oferte!

 

Câţi bani voi câştiga?

Este greu de anticipat. Depinde de motivarea ta şi de talentul pe care îl ai în a posta oferta.

Însă, dacă vrei mai mulţi bani:

  1. Poţi participa la concursuri. De exemplu, în iulie 2013, s-au putut câştiga bani frumoşi din asta: designul unor tricouri sau bannere, titlul unei emisiuni matinale sunt doar câteva exemple. Chiar acum (iulie 2013), 10.000 de dolari îşi aşteaptă câştigătorul pentru o reclamă comercială. Mai ai timp să trimiţi videoclipul tău!
  2. Poţi vinde aici ceea ce ştii să faci. Ştii să scrii articole pentru un blog, să desenezi un banner pentru un sit, să compui o scurtă melodie pentru a promova un produs. Postează aici produsul pe care ştii să-l realizezi!

 

Dacă mai ai nelămuriri, întreabă-mă pe pagina de facebook sau foloseşte formularul din rubrica de contact! Mult succes!

Freelance Jobs