Vreau mai multi bani

De ce are lumea bloguri? Se pot câştiga bani cu un blog?!

De ce îşi fac bloguri oamenii? E o întrebare simplă, cu cel puţin trei răspunsuri posibile…

Unii au pur şi simplu ceva de spus. Desigur, pentru aceştia ar fi mai simplu să scrie o carte… sau mai multe. Dar asta presupune nişte costuri: a tipări o carte nu e ceva ieftin. Chiar dacă poate face rost de banii necesari, va trebui – măcar – să-şi deconteze cheltuielile. Imaginează-ţi – de pildă – o persoană pasionată de ceva: să presupunem că X este o persoană pasionată de creşterea pisicilor. Stă la casă, are deja cinci pisici. Nu-şi permite să ţină mai multe. Le consideră jucăuşe şi drăgăstoase. Scriind un blog despre creşterea şi îngrijirea pisicilor, speră că vei adopta şi tu o pisică. Impactul nu va fi acelaşi dacă ar scrie o carte: oare vei cumpăra cartea? O vei citi? Când vei avea nevoie de un sfat practic, o vei căuta în bibliotecă? Impactul asupra celor care îndrăgesc micuţele feline ar putea fi mult mai mare cu un blog. ¹)

Alţii au ceva de promovat. Începând cu propria persoană (în cazul oamenilor politici sau a vedetelor) şi până la o mică sau mai mare afacere. Hai să ne referim tot la pisici. Să presupunem că ai construit un mic hotel pentru pisici. E mica ta afacere şi vrei să câştigi bani din ea. Deşi sute de mii de oameni se confruntă cu aceeaşi problemă: nu pot pleca toţi membrii familiei simultan în concediu pentru că nu au ce face cu pisica, deşi preţurile tale sunt rezonabile, nimeni nu vine cu pisica la tine. Poate că deja ai un sit www.lasa-pisica-la-noi-când-pleci-in-concediu.ro , de care nu a auzit nimeni, niciodată… sunt sute de mii de situri în această situaţie… deşi ai plătit şi domeniu şi webdesign şi optimizare SEO şi încă mai plăteşti – an de an – hosting. În această situaţie, va trebui fie să plăteşti o campanie de promovare (să-ţi faci reclamă prin anunţuri în ziare şi reviste, prin fluturaşi), fie să-ţi construieşti un blog despre cum să creşti şi să îngrijeşti o pisică, pe care îţi postezi propria reclamă: Hotel pentru pisici. Lasă-ţi pisica la noi când pleci în concediu! ¹)

Alţii – pur şi simplu – vor să câştige mai mulţi bani! Deşi nu-i interesează absolut deloc pisicile, folosindu-se de informaţia că un procent semnificativ din populaţia unei ţări iubeşte sau creşte un astfel de patruped, îşi construiesc un blog sau o revistă online cu această temă şi apoi „bat palma” cu diferite cabinete medicale veterinare, cu farmacii de profil, cu hoteluri pentru patrupede, cu diferite motoare de căutare şi câştigă bani din publicitate. ¹)

 

Cu ce probleme mă confrunt dacă îmi fac un blog?

Deşi vei găsi – poate – şi alte păreri, eu cred că trebuie să te gândeşti, din prima zi, la:

1. nume;

2. aspect;

3. găzduire;

4. optimizare;

5. accesări.


Ce nume să aleg? Şi cum rezolv celelalte probleme?
Vezi… chiar şi unui copil este bine să-i alegi numele înainte să se nască. Odată născut, toţi vor să-i aleagă numele: naşii vor să-i pui numele lor, bunicii la fel. Istovită, mama îi spune: Dulceaţa mea! Şi tatăl o înregistrează pe fiică: Dulceaţa Popescu.
Ca şi fiica ta, ar fi bine ca blogul tău să îşi poarte numele pe „viaţă”!

Cu cât mai scurt, cu atât mai bine… www.a.ro ar fi alegerea ideală! Totuşi, decât www.a5723129.ro e mult mai bine www.cat-de-mult-iubesc-eu-pisicile.ro . De ce?! În primul rând, e mai uşor de reţinut de utilizatori… şi chiar dacă nu l-au memorat pe tot, când vor începe să tasteze în browser „pisi”, dacă au mai accesat situl în ultimul timp, vor avea posibilitatea de a alege linkul cu numele. În al doilea rând, faţă de „a5723129”, numele „cat-de-mult-iubesc-eu-pisicile” este deja un prim pas spre optimizare SEO: e foarte probabil ca cineva să scrie: „iubesc pisicile” sau „cat de mult iubesc pisicile” şi astfel să ajungă, întâmplător, pe blogul tău.

De aceea spuneam că trebuie să decizi – de la început – ce soluţie adopţi pentru toate cele cinci probleme: există şi soluţii gratuite: numele, găzduirea, aspectul îţi pot fi oferite gratuit pentru blogul tău. google, yahoo, wordpress, webnode, îţi oferă soluţii gratuite atât pentru denumire, cât şi pentru găzduire şi aspect. Numai că denumirea va fi de tipul www.numele-ales-de-tine.blogspot.com sau www.numele-ales-de-tine.yahooblogs.com sau www.numele-ales-de-tine.wordpress.com sau www.numele-ales-de-tine.webnode.com sau alt serviciu similar pentru bloguri. Poţi să treci oricând la o treaptă superioară, cumpărând/închiriind un domeniu, însă te vei confrunta cu două probleme: utilizatorii s-ar putea să nu mai găsească blogul tău (şi oricum vor ridica un pic din sprâncene, a mirare, nu-i aşa?!...), iar concurenţa s-ar putea să fi cumpărat deja www.numele-ales-de-tine.ro .com, .info, .eu s.a.m.d. şi să încerce să ţi le revândă pe toate la un preţ mai dolofan!

Găzduirea gratuită (hostingul gratuit) presupune anumite limitări privind dimensiunea şi traficul sitului, uneori şi alte restricţii. Pentru un blog personal, aceasta e o soluţie viabilă, dar pentru o afacere, oricât de mică ar fi ea, nu recomand! Va fi necesară o soluţie de hosting plătită.

Sunt multe firme care îţi pun la dispoziţie o multitudine de servicii: domeniu, hosting, webdesign, optimizare SEO.

Dacă vrei un sit sau un blog gratuit şi fără reclame, poţi începe aici. Poţi alege unul dintre sutele de aspecte uşor de personalizat, te vei descurca chiar dacă eşti începător, nu ai grija hostingului. Şi vei avea optimizare SEO, chiar dacă nu ştii nimic despre asta. Mult succes!

P.S. Chiar dacă, în acest articol, m-am referit la pisici, poţi înlocui acest cuvânt cu orice crezi că ar putea avea succes: materiale de construcţie, stil de viaţă, nutriţie echilibrată, artizanat, modă, bijuterii, succes în afaceri, sex, călătorii, grădinărit, bani, creşterea şi educarea copiilor, planificare familială, divertisment, sănătate, turism şi îţi poţi da seama de impactul pe care îl poate avea un blog.

____________________________

¹) Dacă te regăseşti în această situaţie şi ai nevoie de cineva care să-ţi redacteze articolele pentru blog (indiferent de subiect), lasă un mesaj în rubrica de contact, un comentariu sau un mesaj privat pe pagina de facebook. Astfel vei avea articole originale la preţuri fără concurenţă. Sau poţi primi mai multe oferte, postând un anunţ gratuit aici.

Freelance Jobs
FRFS
Vocational Central